Kom eens langs!

“De Haarbroekse Vijvertuin”

Familie Stegeman
Harfsensesteeg 40
7217 MH Harfsen

Telefoon
0573 401623

Email
info@haarbroek.com


Een stukje historie van de familie Stegeman.

Midden in de driehoek Almen, Laren en Harfsen ligt een agrarisch gebied dat het Haarbroek word genoemd (Haar = laag struikgewas, broek = laag stuk gelegen land). Er zijn in de loop van jaren maar een paar boerderijen overgebleven, waarvan ons bedrijf er nog één van is. Onze boerderij is gebouwd in ± 1924 en ze hebben het de "Stouwe" genoemd. Het werd gebouwd door de grootouders Hummelman. De grond (circa 8 hectare) werd gepacht van stichting Bornhof, die verschillende boerderijen in eigendom had. In 1973 hebben wij, familie Stegeman, de boerderij gekocht behalve 7 hectare grond die hebben we nu nog gepacht, inmiddels van de gemeente Zutphen.

Ons bedrijf bestond in 2000 uit circa 20 hectare grond met 35 à 40 melkkoeien en ± 35 stuks jongvee, ook hadden we 900 vleesvarkens. Nu onze zoon op het bedrijf mee werkt hebben we iets meer vrije tijd over, we kregen toen het idee om een grote vijver te graven. Daar zijn we in februari 1997 mee begonnen. Omdat Stegeman nog wel graag knutselt heeft hij de laatste jaren nog al wat kunstwerken gemaakt, meestal van oude materialen dat op het boerenerf voor handen ligt. Een paar voorbeelden hiervan zijn een kapel, waterrad en veerpontje. Er worden ook enkele spreuken uitgebeeld. De kapel die we hiervoor hebben genoemd, is gemaakt van een oude brokkensilo, die op zijn kop in de grond is geplaatst. De silo is van binnen ook ingericht als een echte kapel.

In 1998 is er een brug gebouwd met een lengte van 15 meter, die in augustus 1999 over de vijver is geplaatst. Dit is met behulp van de buurt, familie en vrienden handmatig gedaan. In 2001 is er een tweede vijver bij gegraven. Hier omheen worden diverse spreuken uitgebeeld.

Omdat er steeds meer mensen nieuwsgierig waren naar onze tuin hebben wij hem open gesteld voor bezoekers. Het aantal bezoekers werd het laatste jaar zo hoog dat we in ons tuinhuisje te weinig plek hadden om de bezoekers van een drankje te voorzien. Hierdoor hebben wij het idee gekregen om een theeschenkerij te beginnen op de plaats van de voormalige varkensschuur, die sinds eind 2001 toch leeg stond. Nu in 2010 zijn de vleesvarkens en de melkkoeien weg en fokken we alleen nog jongvee op en hebben we nog wat hobbyvee. De recreatietak is steeds verder uitgebreid zodat we nu een totaalpakket kunnen aanbieden (activiteiten, eten en drinken).